Over mij

Angela Boeijen, persoonlijke gedragscoach met
focus op samen werken aan een beter zelfbeeld.

Over mij

Angela Boeijen

Van jongs af aan ben ik altijd sterk gefascineerd geweest door de drijfveren achter menselijk handelen. Waarom doen mensen wat ze doen? Wat zijn de drijfveren achter de keuzes die mensen maken en het daar uit volgende gedrag? Gemotiveerd door deze fascinatie ben ik na de middelbare school psychologie gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, om vervolgens aan de slag te gaan als woongroepbegeleider en dansdocent.

Mijn studie in Cultuur- en Godsdienstpychologie heeft me een sterke theoretische basis gegeven waar het gaat om inzicht in het menselijk handelen en de motieven daarachter. De meer praktische kant, en zeker ook de meer emotionele en intuïtieve componenten van het begrijpen en motiveren van een ander heb ik in de jaren na mijn afstuderen goed kunnen ontwikkelen. Eerst als woongroepbegeleider, en later ook als dansdocent.

Placeholder

Foto door Judith van Engelenburg

Met name mijn werk als dansdocent heeft het vuurtje weer aangewakkerd wat betreft het motivatie-thema. Hoe laat je een hele groep onderling sterk verschillende mensen samen het beste uit zichzelf halen? Hoe krijg je iemand uit haar comfortzone? Hoe breng je een idee, een gevoel of een sfeer over?

Met name zelfbeeld en zelfvertrouwen bleken vaak een leidende rol te spelen. Dans is iets kwetsbaars, je geeft jezelf als het ware bloot, en communiceert via datzelfde lichaam als waar je al je hele leven ruzie mee aan het maken bent omdat het niet dun genoeg, niet lang genoeg, niet sterk genoeg, of wat dan ook is.

Ik bemerkte in de loop van de tijd bij leerlingen die lang op les waren dat ze op deze fronten ontwikkelden, ze kwamen sterker in hun schoenen te staan, waren opener naar anderen toe, leerden “nee” zeggen en begonnen zichzelf leuker, mooier en meer de moeite waard te vinden.

Hier had ik iets te pakken dat voor mij als belangrijk voelde! Hier wilde ik meer mee! Maar dansles is niet voor iedereen de juiste hobby, en eigenlijk was deze persoonlijke groei bij de dansers eerder een zeer mooie en welkome bijwerking dan de daadwerkelijke opzet.

Daarom besloot ik om een korte opleiding tot gedragscoach te volgen. Om de kennis die ik heb als psycholoog, en de ervaring die ik heb als woonbegeleider en dansdocent op een effectieve manier in te kunnen zetten om jou te helpen je eigen schoonheid te zien, jezelf op waarde te schatten en jezelf zoveel goeds te gunnen dat je jezelf kan motiveren om beter voor jezelf te zorgen.

Waarom ‘Psyche’?

In de Griekse mythologie is Psyche de personificatie van de menselijke ziel. Ze was een beeldschone prinses die moeite had liefde te vinden omdat iedereen haar in haar schoonheid aanbad als iets goddelijks, waardoor het onmogelijk voor haar was een diepe connectie met iemand te maken.

De godin Aphrodite werd jaloers op de aandacht die Psyche kreeg, en stuurde haar zoon Eros, de god van de liefde, naar haar toe om haar verliefd te laten worden op een wanstaltig wezen, zodat ze door het leed dat door deze verliefdheid zou worden veroorzaakt haar schoonheid zou verliezen.

Het plan van Aphrodite viel in het water toen Eros op slag verliefd werd toen hij Psyche zag…

Het is geen ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-verhaal. Psyche en Eros hadden nog wel wat obstakels te overwinnen samen. Maar hun liefde was echt en sterk. Uiteindelijk kregen ze samen een dochter, Hedone, de personificatie van plezier en genot.

De les die uit deze prachtige mythe gehaald kan worden is dat wanneer de menselijke geest of ziel liefde toelaat, ook al is dit geen gemakkelijk en rechtlijnig proces, de beloning uiteindelijk groot is. Door liefde toe te laten en jezelf liefdevol tegemoet te treden, te leren zien hoezeer je de moeite waard bent, kun je ook leren beter te leven en meer te genieten. Zet jezelf niet “voor straf” op een streng dieet, maar gun jezelf die gezonde voeding en tijd voor jezelf in de sportschool of in de natuur. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

In mijn praktijk heb ik deze liefdevolle benadering als uitgangspunt. Goed leven is geen straf en zou zo ook niet moeten voelen. Samen kunnen we onderzoeken wat jij echt belangrijk vindt en waarom, en een manier vinden om daar naartoe te werken zonder een gevoel van ‘moeten’.